Patronsuz Medya

Değer katılaşması

Necdettin Efendi - 30 Ekim 2008  


Ortalama insanın ilk duyduğuna ya da kendisine en kolay gelene inanması sık rastlanan bir durum. Bu da onu kolaylıkla yönetilebilir kılıyor. Ve o ölçüde de yönetilemez.

Bir yerlerde okumuştum. Asya (ya da Afrika) ülkelerinden birinde halkı zararlı bir böceğe karşı uyarmak için televizyonda resmini göstermişler ve "bunları gördüğünüz yerde yok edin" demişler.

Daha sonra uzmanlar durumu incelemek için köylere gittiklerinde ortalığın bu böceklerle dolu olduğunu ve köylülerin onlara dokunmadıklarını görmüş.

"Bunları neden öldürmüyorsunuz, seyretmediniz mi televizyondaki uyarıyı?" diye sorulunca köylüler "seyrettik" demişler. "O zaman neden öldürmüyorsunuz?" diye sorulmuş. Köylüler "niye öldürelim ki, bu başka böcek" demişler.

"Nasıl başka böcek?" diye sorulunca da "sizin televizyonda gösterdiğiniz nah böyle kocamandı, bunlar minnacık, kime ne zararı dokunur" demişler.

* * *

Nereden mi geldim bu konuya?

Bir yerlerde okumuştum, değer katılaşması diye bir kavramdan söz ediyordu.

Hindistan'da mı Zanzibar'da mı ne, köylüler maymun yakalamak için ilginç bir yönteme başvuruyorlarmış. Bir miktar pirinç (ya da pilav) topağını zincirle ağaca bağlı bir hindistan cevizinin içine koyar beklerlermiş. Maymun onu almak için gelip elini soktuğunda bir daha geri çıkaramazmış. Çünkü ancak boş eli sığabilecek kadar olurmuş o delik. Avuçladığı pilav topağını da bırakmak istemediği için, eli deliğe sıkışır, keklik gibi yakalanırmış.

Bizim bazı çevrelerin durumu da bu maymuna benziyor. Elde ettikleri imtiyazları kendililerinden bırakmaya gönülleri elvermediği için böyle gülünç ve acınası durumlara düşüyorlar.

"Zihinsel Konformizm" diyorum ben buna. Rahatını kaçıracaksa gerçek karşısında kolayca körleşebilir bu tarz bir insan.

Yorumlar

"Değer katılaşması" deyimini nerede okuduğumu sonunda hatırladım. Robert M. Pirsig'in kült eseri "Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı" adlı kitapta okumuştum 17-18 yıl önce, oradan aklımda kalmış. Hatırlamışken, bir daha unutmayayım diye buraya kaydedeyim dedim.

Necdettin Efendi - 17 Mart 2014 (00:41)

Yıllar önce Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nı ben de okumuştum ama aklımda hiç kalmamış Necdet abi. Allah zihninize aynı kuvveti 10larca yıl versin inşallah. Amin.

Verdiğiniz maymunlu örnek bugün olan bitenin yapbozunda çoğu parçayı açıklayan harika bir örnek bence.

Birey olması beklenmeyen maymun adını verdiğimiz canlı türüne ait bir davranış profilinin hemcinslerimizden bazılarının da davranış profilinin ciddi bir kısmını açıklayabiliyor olması toynaklarımdaki yaraları derinleştiriyor.

Biliyorum yaralarım iyileşmiyor ama gece çoluk çocuk yatınca vuruyorum kendimi hayallere, sevdiğim şarkıları çalan, güzel samimi sesli spikerlerin radyo kanallarına. Küçük Prens'ten en sevdiğim yerleri okuyorum, Küçük Kara Balık'tan, Tutunamayanlar'dan, Dava'dan, Şato'dan.

Yalnız değilsin diyor onlar bana ama bunu nefes alanlardan duyabilmeyi de çok isterdim hani.

Sonra sabah oluyor, Derkenar'a bakıyorum. Okuyup yalnız değilim lan diyorum yine. Sonra. Bu kısmı geçelim. Sonrası hayat gailesi.

Değerleri Fuzzy Adam - 17 Mart 2014 (10:40)

diYorum

 

Necdettin Efendi ve onun gibiler neler yazdı?

49
Derkenar'da     Google'da   ARA