Patronsuz Medya

Eskiden file diye bir şey vardı

Durmuş Düşünür - 25 Mart 2009  


Dağ taş bira ve meşrubat kutusu, plastik şişe, plastik oyuncak kalıntısı, plastik torba (namıdiğer poşet) ile dolu. Topla topla bitmiyor. Sen topluyorsun, memleket evlâdı yenisini atıyor.

En çok da o poşet denen nesneye sinir oluyorum. Bir de uçuşmuyor mu oradan oraya. Kaçmaca kovalamaca.

Hele bir de ağaç tepelerine, telefon direklerine takılıp orada sefil birer ceset gibi aylarca kalanları var, ki feci birer sakalet örneği. Yaşım genç olsa tırmanıp alacağım.

Nereye varacak bu pasaklılığın sonu?

Bunun çözümü file kardeşim. Herkese tavsiye ederim. Yok hayır "file not found"daki file değil, ağ şeklinde olan ve içine alışverişte alınanların koyulduğu çantamsı file. Çarşıda pazarda rastlasam alacağım birkaç tane, hem kendim kullanacağım, hem de eşe dosta hediye edeceğim, ama bulamıyorum.

Yorumlar

Durmuş Düşünür Beyfendi, millete, memlekete hizmet kabilinden size file örmeyi öğretebilirim. Büyük ressam Netekim Paşa'nın mecbur ettiği medrese tahsilim sırasında öğrenmiştim. File, balık ağı ve hamak aynı teknikle örüldüğü için hamak bile örebilirsiniz.

Kabiliyetli bir zanaatkâr çıkarsanız, ödül olarak 20 metrelik bir balık ağı bile hediye edebilirim. Bu ağı neredeyse 15 yıl önce sırf kafayı dağıtmak ve dinlenmek istediğim zamanlarda ördüm; fakat boşladığım için midir yoksa tembellik midir bilmem halen kurşun ve şamandıralarını takamadım.

"Balık ağını ver, fileyi boş geç" mealinde bir ses işitir gibi oldum bu esnada (kulağıma başka bir ses geldi her halde).

Kâmuran Kızlak - 26 Mart 2009 (11:54)

Sayın Kızlak beyefendi, eğer biliyorsanız, kanaviçe, oya, tığ işi, haraşo, banyo lifi, sehpa örtüsü, piko, dantel, mama önlüğü ve çorap yamama falan da öğretebilir miydiniz? Bizim hanımın pek elinden gelmiyor bu işler. Bari ben yapayım.

Mukabil olarak ben de size battal poşetin alt kısmını keserek nasıl askılı bluz (ya da atlet) yapılacağını öğretebilirim. Ter atarak zayıflamak için bire bir.

Yalnız dikkat, Migros poşeti geyinmeyiniz. Vakko'nun ya da Beymen'in lüks baskılı kâğıt poşetlerini geyinmelisiniz. Hem insanın vucütünde böyle lüks markalarla dolaşması perestişini artırır.

Üstelik kâğıt atletle dolaşmanın en iyi yanı, yıkama derdinin olmayışıdır. Hâkeza, yırtarak çıkardığında bayağı seksi çığrışımlar yapıyor.

Hanımlar arzu ederlerse poşetin alt kısmını keserek büstiyer yapabilirler. Askıları da ipten olduğu için gayet moderen durur. Biraz tutkal yardımıyla mayo bile yapılabilir. Tabii ki suya girmemek şartıyla.

Durmuş Düşünür - 26 Mart 2009 (23:33)

Market poşetlerini çöp poşeti olarak kullanmanın, ille de "çöp poşetlerine para vermeyip bedavaya poşet edinmek"le çoğu zaman ilgisi olmayabilir. Çünkü market poşetleri bile çöp için olan poşet ihtiyacını aşabiliyor, sadece gereksiz poşetlerin çöpe atılması ile sonuçlanıyor; ayrıca çöp poşeti alınmışsa, market poşetlerini "araklama"nın rasyonel bir açıklaması kalmıyor. Çöp poşeti olarak kullanılan "bedavaya getirilmiş" * market poşetlerini bir yana bırakırsak, bazı marketlerin poşetleri o kadar dayanıksız ki, 5 litrelik yağı veya 1-2 kiloyu geçen malzemeyi hacmen alsalar da, yolda pörtleyip insanı zor durumda bırakabiliyor; insan evlâdı da sokak ortasında yırtık poşetten fırlayan alışverişini teşhir etme meraklısı değilse ve tecrübesi kendisine yol göstermişse, hacimde hafif kiloda ağır şeyleri çift poşetle harcamayı tercih edebiliyor.

Poşetler birtakım marketlerce para ile satıldığından, bedavaya getirildiği iddiası da haksız bir itham olmaya aday sayılabilir.

Candan Dinç - 22 Temmuz 2009 (04:08)

Ağır malzemeyi poşetlere sığdırmanın bir diğer yolu da, 2 poşeti iç içe geçirmek. Buna rağmen market poşetlerinin bazıları saptan bazıları da dipten su koyverebiliyor.

Ve bir de, çöp poşeti olarak kullanılanların belki markete ufak bir maliyeti var ama diğer yandan ekonomiye (daha az plastik israfı olarak) katkısı var. Gene de fazla poşet kalıyorsa, bunları da biriktirip en yakın bakkala ya da markete götürüp verebilirsiniz. Ben şahsen öyle yapıyorum. En azından soğan-patates koymak için kullanırlar.

Ve son bir not: Bazı semtlerde pilot uygulama olarak geri dönüştürülebilir çöpleri ayrıca toplanıyor. Bu bile olumlu bir gelişme sayılmaz mı?

Mustafa Tosun - 22 Temmuz 2009 (06:44)

Poşetler doğada çok uzun zaman çözülmeden kalabiliyormuş diyolar. Peki bunun bize zararı ne? Yani ne olur, meselâ suları mı zehirler? Öğretmen ödev verdi de onun için soruyorum.

Ceylan Oya - 13 Mayıs 2012 (00:03)

diYorum

 

Durmuş Düşünür ve onun gibiler neler yazdı?

85
Derkenar'da     Google'da   ARA