Necdettin Yançizer - 14 Nisan 2009
ABD'li sinema yönetmeni Sydney Pollack'ın kült eseri Akbaba'nın Üç Günü filminde, aslında kime hizmet ettiklerini bilmeden CIA için çalışan (dünyadaki tüm yayınları tarayıp, satır aralarında ABD'nin güvenliğiyle ile ilgili olabilecek kodlanmış bilgi arayan) bir şirketin tüm çalışanları, tesadüf eseri kimsenin bilmemesi gereken çok gizli bir devlet sırrını öğrendikleri için, CIA tarafından gönderilen profesyonel katillerce öldürülür.
Film, bu katliam esnasında tesadüfen dışarıda bulunduğu için hayatta kalan "Akbaba" kod adlı isthbarat elemanının listedeki bir kişiyi eksik bıraktıklarını fark edip geri dönen katillerden kaçışının öyküsü anlatılır.
Bu kovalanma ve saklanma sürecinden gına getiren Akbaba, en sonunda elindeki kritik belgeleri bir zarfa koyar ve çok satan gazetelerden birine verir. (Belki New York Times belki Washington Post. Hatırlamıyorum.) Böylece devletin kirli çamaşırlarını "özgür basın" aracılığıyla ortaya çıkarır.
Ertesi gün ülkede yer yerinden oynamaktadır. Gazete belgeleri manşetten yayınlamış, CIA'in kirli yüzünü tüm ülkeye duyurmuştur.
Filmi seyrettiğim yetmişli yıllardan bu yana o sahne çeşitli vesilelerle aklıma gelir ve şunu çok merak ederim. Aynı şey Türkiye'de olsa ve bizim Akbaba elindeki belgeleri bizim çok satan gazetelerimizden birine verse, o belgelere ne olurdu?
Aslında şunu merak etmekte de fayda var: Amiral gemisi Çölaşan'a gitname vermeden ne kadar zaman önce "minik kuş" masaya dosya bırakmaktan vazgeçti? Ya da Çölaşan neden "minik kuş" un esami listesinden silindi? Eğer o "minik kuş" Çölaşan'a hâlâ dosya yolluyor olsaydı Amiral Gemisi'nin süvarisi ya da armatörü ona gitname verebilecek cesareti kendinde bulabilir miydi?
Postallı Kuş - 14 Nisan 2009 (22:58)
Necdettin Yançizer ve onun gibiler neler yazdı?
Bahtsız Bedeviile
Kutup Ayısı(8 Kasım 2012)
dokunulmazevlâtları (26 Nisan 2012)
Ek yerini belli etme de…(4 Nisan 2009)
Bacımektubu (13 Mart 2001)
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.