Durmuş Düşünür - 18 Nisan 2009
Şu yere göğe sığdırılamayan "kalkınma" kavramını biraz sorgulamak gerekmez mi?
Yanlış bilmiyorsam, günümüzdeki carî iktisat anlayışına göre "kalkınma" denince üretim artışı, gayrı safî millî hasıla artışı, refah düzeyi ve diğer ekonomik göstergelerdeki iyileşme falan geliyor akla.
Peki bunlar nasıl artıyor? Dünyadaki toplam servet eğer sürekli büyümüyorsa birimizin zenginliği başkalarının fakirliği demek olmuyor mu?
Ya kalkınırken tükettiğimiz ve bir daha yerine konulamayacak olan doğal kaynaklara ne oluyor?
Yani "ilerlemekten" anladığımız, nalıncı keseri gibi hep bize yontan bir yer kapma yarışı mı? Bencillik mi ilerleme? Millî ya da bireysel anlamda? O zaman geride kalanların hali ne olacak? Diyelim Bangladeş ya da Sudan açlıktan kırılırken biz "e ne yapalım, onlar da kafayı çalıştırıp kalkınsalardı" mı diyeceğiz?
Gezegenimiz mahvolmaya doğru sürüklenirken Kyoto sözleşmesini imzalamayı "kalkınmamı yavaşlatır" gerekçesiyle reddeden Çin ve ABD gibi ülkeler mi olacak bizim de kalkınma modelimiz?
"Dünyaya ne olduğu umurumda değil, ben kendi gayrı safî millî hasılama bakarım" mı diyeceğiz? Peki içimize sinecek mi böyle bir kalkınma?
Durmuş Düşünür ve onun gibiler neler yazdı?
Bahtsız Bedeviile
Kutup Ayısı(8 Kasım 2012)
dokunulmazevlâtları (26 Nisan 2012)
Ek yerini belli etme de…(4 Nisan 2009)
Bacımektubu (13 Mart 2001)
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.