Patronsuz Medya

Masaüstü, bakım sihirbazı, şapkalı a

Büdütör - 17 Mart 2002  


Deneyimli bilgisayar kullanıcıları bunları zaten bilir de, bazen onların arasında bile basit şeyleri bilmeyenler çıkabiliyor.

Bilenlere selâm edip, bilmeyenler için birkaç basit öneride bulunalım.

Active Desktop (Masaüstü)

Masaüstüne sağ klik yapın. Çıkan menüde "Masaüstümü Özelleştir" seçeneği üstüne gelip tıklayın.

Sonra açılan penceredeki Görünüm seçeneğini tıklayın. Oradaki seçenekleri zevkinize göre tek tek ayarlayıp, bilgisayar ekranının, yazıların, linklerin falan nasıl görüneceğinden tutun da, zemin rengine kadar her şeyi ayarlayabilirsiniz.

Bilgisayarı kurcalamaktan çekinmeyin, menüleri tıkladınız diye hiç bir şey olmaz.

Bakım Sihirbazı

Bilgisayarının daha verimli çalışması için periyodik bakımını sık sık yapmanız gerekir. Yoksa geçici hafızada biriken gereksiz dosyalar ve bakımsızlık nedeniyle oraya buraya saçılmış veriler nedeniyle bilgisayarınız zamanla adam akıllı yavaşlar, hantallaşır.

Muhtemelen, ekranın en sağ alt köşesinde, saatin olduğu görev çubuğunda Görev Zamanlayıcı namıyla maruf temizlik ve bakım görevlisi hazır ve nazırdır. İmleci (cursor) onların üstüne getirdiğinizde adları çıkar. "Görev Zamanlayıcı" yazana bir sağ tık yapın, açılsın.

Ama eğer orada "Görev Zamanlayıcı" ikonu yoksa, bu seçeneği Başlat menüsüne girip, oradan Programlar sekmesini tıklayıp, program listesinden Donatılar'ı seçip, açılan menüden Sistem Araçları'na geçip, en son da Bakım Sihirbazı'nı tıklayabilirsiniz.

Valla zor değil!

Çıkan menüdeki Bakım Sihirbazı şıkkına da sağ klik yapın ve tepedeki Çalıştır seçeneğini tıklayın. Açılan iletişim kutucuğundaki Tamam butonunu da tıkladığınızda hamarat kızımız temizliğe ve etrafı toparlamaya başlar. Bunu örneğin, yemeğe giderken falan yapmanızı öneririm; çünkü ilk seferde epey vakit alabilir. Sonraki seferlerde görev daha hızlı tamamlanacaktır.

Bu bakımın önemi şu: Zaman içinde bilgisayarınıza indirdiğiniz dosyalar, gelen mailler, usulüne uygun silinmemiş klasörler, web sayfaları, onların indirdikleri çerezler falan ve de bir sürü ıvır zıvır, C:\ sürücüsünde oraya buraya gelişi güzel yerleşir. Aletin belleği dağınık bir masa gibidir ve siz bilgisayarınıza bir komut verdiğinizde zavallıcık C:\ sürücüsünü fır dönüp, birbiriyle ilintili verileri toparlamaya birleştirmeye çabalar.

Bu düzenli bakımdan sonra bu iş için harcanan süre kısalacaktır, çünkü hamarat kızımız, tüm ilgili verileri yan yana dizer, gereksiz dosyaları siler, ufak arızaları onarır.

Geri Dönüşüm Kutusu

Sık sık boşaltın, hafızada yer açılsın.

Bazen virüslü dosyalar Geri Dönüşüm Kutusu'nda da aktif hale geçebilir. O nedenle, size virüslü mail gelirse, her ihtimale karşı onu Geri Dönüşüm kutusuna gitmeden doğrudan doğruya sistemden silmek için Shift + Delete tuşlarına aynı anda basarak silin.

A'nın üzerine şapka nasıl konur?

Çok kolay. Şimdi, önce sol elinizin işaret parmağıyla shift (büyük harf) tuşuna basacaksınız; sonra da sağ elinizin işaret parmağıyla 3 rakamının üstünde duran şapka (^) işaretini tıklayacaksınız. Tıkladınız mı? Kaldırın sol parmağınızı ve şimdi de a'ya basın. Oldu mu?

Şapkalı a (â) emrinize amadedir. Güle güle kullanınız.

"Ben bunu zaten biliyordum" mu diyorsunuz? Dedim ya, bilmeyen o kadar çok kişi var ki, söylesem şaşarsınız.

* * *

Şimdilik bu kadar. Arkası gelecek. Yukarıda anlattıklarımda yanlış yerler varsa, lütfen düzeltmekten kaçınmayın. Bilmek istediğiniz varsa, sormaktan kaçınmayın. Bildiğim bir şeyse anlatırım.

Bir ara vakit bulabilirsem, web sitesi yapanlara da ufak tefek önerilerim olacak.

Yorumlar

Abi allah razı olsun. Gerçi benim ihtiyacım yoktu şuan arkadaşın osmanlıca ödevi için lazımdı. Çok iyi oldu onun için. Ama bende öğrenbdiğim için çok mutlu oldum. Teşekkür ederim

Bayram - 30 Nisan 2007

Dostum, mübarek insanmışsın. Ağzına edebine sağlık. Bu gibi şeylere dikkat eden insanların kalması ne kadar sevindiriyor beni bilemezsin. İnternet tamamiyle bir bilgi çöplüğüne dönüşmüş. Yazı, düzen, nizam, intizam bilen kalmamış. Kullandığımız kelime sayısını geçtim, harf sayısı da müthiş miktarda düşmüş. Shortcut'cı olmuş çıkmış genç nüfus.

Yorumun muhteviyatında da fikir olmadığı için üzgünüm. Sadece çabalarına saygı duyduğumu söylemek için yazdım. Takdire şayan birisin. Eyvallah!

Çağrı - 22 Eylül 2007 (6:29)

Arkadaşım saol… Şapkalı a yapmak ne kadar zormuş. Bulamadım bir türlü sen yazmışsın. Allah razı olsun.

Muhammet Uyar - 21 Kasım 2008 (18:51)

Kardeş Allah senden razı olsun çok makbule geçti:)

Bir Garip Eskici - 31 Mart 2011 (06:34)

diYorum

 

116
Derkenar'da     Google'da   ARA