Ülkü Özel Akagündüz - Zaman, 14 Mayıs 2001
Lâleli'den otobüse binip Uzak Asya yollarında yayan yapıldak dolaşan karikatürist Necdet Şen, yaşadıklarını anlattığı Nereye? adlı kitabından aldığı telifle 'dünyanın en uzak yeri' diye tanımladığı Güneydoğu Anadolu'yu gezmeyi düşünüyor.
Necdet Şen'i bilenler bilir; 8O'li yıllarda çeşitli gazetelerde çizdiği çizgi romanları ve özellikle de 'Hızlı Gazeteci' tiplemesiyle sevilen; ama yakın bir zaman önceye kadar sahip olduğu tüm dünya nimetlerini eliyle iterek plazalardan, dolgun ücretlerden ve eş dost arasındaki itibarından vazgeçip kendini Uzak Asya yollarına vuran başıbozuk, kendi deyimiyle, sevgi dilencisi, garip bir çocuk irisi…
Lâleli'den otobüsle yola çıkıp, İran, Pakistan, Hindistan ve Nepal'i dolaşan ve seyahati daha çok bir iç yolculuk olarak gören Şen'in yaşadıklarını bir kitapta topladığını öğrenince Kadıköy'de çingenelerin çiçek satmak ve falımıza bakmak istemeleriyle kesintiye uğrayan bir söyleşi yaptık.
Necdet Şen'in aylarca en zor şartlarda gerçekleştirdiği yolculuklara aldanıp da onun bir gezgin olduğunu düşünmeyin. Günlerce evden dışarı çıkmayan, geceleri çalışıp, gün ortasında uyanan Şen'in seyahate çıkışı, boğulmak üzereyken hayatta kalma adına yapılmış bir refleks sadece. O biraz bu yüzden, biraz da gittiği yerlerde jakuzili otellerde kalıp, klimalı otobüslerde seyahat eden, birkaç tapınak birkaç inek fotografı çekip dönüşünde "Ben Hindistan'dayken…" diye başlayan cümleler kurup, bu işin rantını yiyen insanları gördükten sonra 'gezgin' olmadığına karar vermiş.
"Ben bu insanlardan biri değilim. Hindistan seyahatine de statü kazanmak için gitmedim; canım yanıyordu, içinde yaşadığım toplumla ciddi bir uyumsuzluk yaşıyordum, bunaldığımı hıssediyordum, hiç oksijen kalmamıştı burada ve ben boğuluyordum." diyen Necdet Şen, seyahati hele de, tek başına çıkılan bir yolculuğu hareket halinde ve kalabalık içinde inzivaya çekilmek olarak değerlendiriyor.
Tabii yine paketlenmemiş, önceden belirlenmemiş, meşakkatli bir seyahat olursa. Necdet Şen, yazdıktan sonra iki yayınevine götürüp sevimsiz bir muameleyle karşılaştıktan sonra rafa kaldırdığı kitabını internetteki 'derkenar.com' sitesinde yayınlamaya başlayınca Parantez Yayınları aramış ve 'gözlerden ırak tuttuğu' kitabını yayınlamaya talip olmuş.
Şu an hiç bir yerde çalışmayan, internetteki sitesinde yazan ve çizen Şen, "Dışarıdan bakıp da 'Oh ne rahat, aylak aylak dolaşıyor' diye düşünüyorlar. O kadar basit değil. Yoksulluğu, ait olduğu çevreden dışlanmayı, telefonların susmasını, belki aylarca etrafında sohbet edecek kimseyi bulamamayı göze alıyorlarsa onlar da böyle yaşasınlar." diyor.
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.