Anlayamadığım bir şey var, banyodan çıkınca insana neden "saatler olsun" denir? Saatin temizlikle bir ilgisi var mı?
Mesela, neden "günler olsun, haftalar olsun, dakikalar olsun" ya da "sağlık olsun, temizlik olsun" değil de "saatler olsun" deniyor. Saatin ne gibi bir özelliği var?
Sultan Mısırlı, deyişin aslı saatler olsun değil, "sıhhatler olsun" şeklindedir. Kültürümüzde yanındaki hakkında iyi düşünen, yanındakinin varlığına kendinden olumlu bir şeyler katmayı görev bilen bir inanış yaygındır. Bu inanış, toplumun günlük ilişkilerinde de kendini göstermiş ve "dil"e yerleşmiştir. Örneklerinden biri de sizin söz konusu ettiğiniz "sıhhatler olsun" dileğidir.
Mehmet - Aralık 2004
Çocukken; her banyodan sonra (o zamanlar "banyo günü" diye bir şey vardı) anne ve babamızın elini öper, onların "sıhhatler olsun" dileğini kabul ederdik: O) Onlar yıkandıktan sonra da biz aynı dileklerimizi iletirdik. (-: Ayrıca babam traş olduktan sonra da "sıhhatler olsun" derdik. İşe de "hayırlı işler" demeden göndermezdik.
Nuh Nebîden - Aralık 2004
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.