Şebnem İşigüzel - Milliyet 1995
Çizer Necdet Şen, "Değişim Rüzgârı" adlı çizgi romanına "züppe" Cem Boyner'le başladı; şimdi onu Robin Hood gibi çiziyor. Çizer Necdet Şen neden yan çizdi?
Değişim Rüzgârı politikadan topluma, her kulvarsa olanca hızıyla eserken iki aya yakın bir süredir de Hürriyet Gazetesinde yayınlanmakta olan çizgi romanın adı oldu. Bu çizgi romanda politikacılardan sosyeteye, sokaktaki insandan köşe yazarlarına kadar herkesin rolü var. İsimler gerçek hayattakilerden burun farkıyla ayrılıyor. Cem Boyner, Can Poyraz adıyla Değişim Rüzgârı'nın baş kahramanı.
Daha önce "Hızlı Gazeteci" sinden tanıdığınız karikatürist Necdet Şen "Değişim Rüzgârı"nın da yaratıcısı. Çizgi roman Can Poyraz'ın yani Cem Boyner'in Afrika'da çıktığı safariyle başlamıştı. İlk karelerde Boynerbir atışta vurduğu fil için "Aman basın duymasın. Alaska'da vurduğum ayıyı aleyhime delil olarak kullanmışlardı" diyor ve ardından ekliyordu: "Siyasi hayatım başlamadan bitsin istemem."
Böylece safariye katıldığı arkadaşları da biz de Boyner'in gönlünde yatan filin; pardon -o vurduğu hayvandı- aslanın siyaset yapmak olduğunu anlıyoruz. Çizgi romanın burasında Şen okuyucunun da aklından geçeni sorduruyor: "Hani siyasete girmeyecektin? Demokrasi, aptalların aptalları yönettiği sakat idare biçimi demez miydin?"
Vurduğu filin başında heybetle dikilen kahramanımız Can Poyraz bu sorulara "Eskiden söylerdim. Bugünkü siyasî yapı tükendi" diye cevap veriyor. Sonra İstanbul'a dönüp "Sosyal haklarımızı şey ettirmek için" diye derdini anlatmaya çalışan ve safarideki patronuyla bir türlü görüşemeyen sendika temsilcisiyle karşılaşıyoruz. Yalılarda, ofislerde geçen diyaloglarla kahramanımız hakkında ilk izlenimlerimizi ediniyoruz: Siyasete merak sarmış zengin çocuğu. Lüks içinde yaşayıp halka eşitlik, demokrasi, değişim masalı anlatıyor. Sonra birden bire Değişim Rüzgârı'nın da içinde bir değişim rüzgârı esiyor ve karikatüristin bakışıyla birlikte bizim Bursa'ya yurdun dört bir köşesini dolaşan genç politikacımız gönülden desteklediğimiz konuşmalar yapıyor.
Değişim Rüzgârı hangi cepheden esti bilinmez ama çizer Necdet Şen'i Cem Boyner karşıtlığından Cem Boyner yandaşlığına getirdi, ancak bu düşüncemi çizere ilettiğimde hemen itiraz ediyor. Ona göre, çizgi romanın ilk karelerinde beliren "politikaya heves eden tuzu kuru zengin çocuğu" imajı kendisinin değil halkın bakış açısı. Şen "İnsanlar Boyner'in sağduyulu ve doğruyu söyler halini görünce kafalarında oluşturdukları bu imajı yıktılar" diyor.
Değişim Rüzgârı'nı çizmeye başlamadan önce de Boyner'in başında bulunduğu harekete sıcak baktığını söyleyen Şen çizgilerinde olayı başka bir noktadan, halkın gözünden izlemeye çalıştığını anlatıyor.
Cem Boyner'le son olarak Kastamonu gezisine giden Necdet Şen yeni lider adayının samimiyetinden emin olduğunu belirtiyor. Bunun çizgilere ne kadar yansıyacağı ise bilinmez. Cem Boyner Değişim Rüzgârı başlamadan evvel reklamlarını görüp Necdet Şen'i aramış. Maceralarını o da heyecanla takip ediyormuş. Eşi Ümit Boyner'in merak ettiği ise çizerin saçlarını neden kısa çizdiği olmuş. Ben de bunu merak edip çizere sordum. Cevap "Çizgiromanda her şey hayatın aynısı olmak zorunda değil" oldu.
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.