Ömer Lütfi Mete - Sabah, 15 Mayıs 2003
Batılıları, "İkinci Cumhuriyet"çilerimizi ve "Müslüman Demokrat"larımızı çok rahatsız eden Kemalizm nerededir? Ordu'da, MGK'da, MİT'te, biraz da sağ ve sol milliyetçilerde mi?
Yakınanlar kâh yarım ağızla, kâh açıktan açığa, oralarda olduğunu söylerler. Bu "merkez"ler de aksini iddia etmez, hatta gurur duyarlar. Öyleyse başka yerlerde aramaya gerek yok. Peki bu adresin içinde ne var?
Oradaki en temel değer olarak "Ulus Devlet Duyarlılığı" gibi görünüyor.
Kemalizm'i öcü sayanlar ya doğrudan doğruya "ulus devlet"e karşıdır veya "ulus devlet duyarlılığı"nın abartılmasına! Bu yüzden onları AB ve küreselleşme karşıtlığıyla eleştirir veya suçlarlar.
Kemalistler de, karşıtlarını "ulus devlet"in düşmanı gördüklerine göre taraflar, adresin temel değerin ne olduğunda uzlaşmışlardır. Bu durumda Kemalistleri "ulus devlet"in bekçileri olarak tanımlamak, eksik ama doğru bir değerlendirmedir.
Şimdi dananın kuyruğunun koptuğu yere gelelim Kemalistler ne yaparlar?
Atatürk sonrasına kuş bakışı bir göz atarak ne yaptıklarını, daha doğrusu ne yapmadıklarını hatırlamaya çalışalım
1 Nisan 1939; ABD ile Ticari İmtiyaz Anlaşması… ABD bununla "en çok imtiyaza sahip" ülke oluyor, bazı sanayi ürünleri için yüzde 12 ile yüzde 88 oranında gümrük indirimi sağlıyor.
23 Şubat 1945; ABD ile Karşılıklı Yardım Anlaşması… İkinci maddeye göre, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti sağlamakla yükümlü olduğu hizmet, kolaylık ve bilgileri ABD'ye teslim edecektir.
27 Aralık 1949; Türkiye-ABD Eğitim Komisyonu Anlaşması… Parası Türkiye'den, harcaması ABD Büyükelçisi'nden.
18 Ocak 1954; Petrol Kanunu… Bunun sömürge yasası olduğunu sadece tek maddesi bile belgeler Türkiye'de her şirket yılda en çok 10 sondaj yapabilir… Yani, yasa adeta "Türkiye'de petrol aramak yasaktır" der.
25 Ekim 1959; Jüpiter Anlaşması… ABD'nin nükleer başlıklı Jüpiter füzelerini Türkiye'ye yerleştirmesi onaylanır. İşlem 1962'de tamamlanır. Yani vatan haini DP başlatır, vatanı kurtaran 27 Mayıs'çılar afiyetle bitirirler.
31 Mayıs 1968; ABD ile Borç Anlaşması… Türkiye'de bakırın fiili patronu ABD oluverir.
29 Kasım 1982; Mutabakat Muhtırası… Bu sayede, ABD Batman, Muş ve Diyarbakır'a da çöküyor.
13 Aralık 1995'te onaylanan, 1 Ocak 1996'da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması… Buna göre Türkiye, AB'nin izni olmadan herhangi bir ülke ile ticarî anlaşma yapamaz.
Mavi Akım, Uluslararası Tahkim ve Irak Savaşı için ilk tezkere ile ABD'ye tanınan en geniş kök salma fırsatı… Ayrıca 1945'ten beri sayısız uluslararası örgüt ve yapılanmalara (IMF, AET, OECD, AGİG gibi) katılım… Bunların tamamını veya bir kısmını önyargıyla karalıyor değilim. Cevap bekleyen sorular var
Türkiye'de her şeye hükmettiği söylenen "Ulus Devlet" duyarlılığı bu süreçte nerelerdedir? İnönü, Menderes, 27 Mayıs, Demirel, 12 Mart, Ecevit, 12 Eylül, Özal, Yılmaz, Tansu, Erbakan, Bahçeli, Gül-Erdoğan silsilesinde; "Ulus Devlet"ten fedakârlık gerektiren yüzlerce imza atılırken Kemalizm ne yapmıştır?
Mesela MGK, kaç defa "Ulus Devlet" duyarlılığı ile herhangi bir "uluslararası işlem"i engellemiş veya "Kemalist müdahale"de bulunmuştur?
Kemalistlerin hükmü şimdiye kadar, dinciler ve Kürtçülerden başka kime, ne kadar geçmiştir?
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.