Rahmetli dedemin nüfus cüzdanında doğum tarihi hanesinde 1328 yazıyor. Önce anlayamadık, derken nüfusa kayıt edilirken memurun dalgınlığına gelmiş, ondan öyle yazılmış sandık.
Ama sonra öğrendik ki, dedemin doğduğu yıllarda Türkiye'de Hicrî takvim diye eski tip bir takvim kullanılırmış. Peygamberle mi ilgiliymiş ne. Galiba Hicret ile ilgiliymiş. Sonra Batı'nın kullandığı Miladî takvime geçilmiş.
Her neyse. Benim öğrenmek istediğim şey: Bunun şimdiki takvimde hangi yıla denk geldiğini bilen var mı? Hicrî yıllar Milâdî yıla nasıl çevirilir?
Aslında bunu dedeniz herkesten iyi bilir, sormaya mı korktunuz? Tarihleri çevirirken unutmamalıyız ki Osmanlı'da ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Rumî takvim de kullanılmıştır. Osmanlı Devletinde, Ay yılı ile güneş yılı (Hicrî takvim ay yılına, Rumî güneş yılına dayanır) arasındaki 11 günlük farktan kaynaklanan problemleri gidermek maksadıyla, 17. Yüzyılın ortalarından itibaren kullanılmaya başlanan Rumî Takvim, mali ve idari işlerde ve yazışmalarda kullanılıyordu. Doğum tarihleri de bu tarihe göre kaydediliyordu.
Öte yandan 19. Yüzyıl sonuna değin Rumî tarihlerin yanı sıra Hicrî tarihler de konuluyordu. Tarihin önünde Hicrî mi Rumî mi olduğuna dair bir ifade yoksa Rumî kabul edilir (resmi belgelerde). Şuradan okuyabiliriz: Diyanet sitesi, Tarih dönüşümleri - "Rumî takvim, hukuken yürürlükten kalkmış olmasına rağmen; kamuoyu bakımından oldukça hassas bir konu olmuştur. Halk arasında Rumî takvimin yegâne önemli tarafı; doğum günlerinin Miladî takvime göre tekabülleri ve yaş hesaplamaları ile birlikte, eskiden beri onlar için ne zamanda ne olacak ve ne zaman ne yapılacak ölçüsüdür. Çiftçinin ölçekleri ayrı, meteorolojik olayları takip edenlerin ölçüsü ayrıdır. Hatta Katoliklerin bazı yortuları bile bu eski Rumî günlere göre uygulanmaktadır.
Bu dönüştürmelerle ilgili bilgi ve kalem hesabı: http://www.Diyanet.gov.tr/turkish/vakithes_rumi ve Hicrî için: http://www.Diyanet.gov.tr/turkish/vakithes_Hicrî ve de Türk Tarih Kurumu'na ait takvim çevirici: (pratik) http://www.ttk.gov.tr/takvim Dedenizin doğum tarihi yazısının önünde Hicrî yazmıyorsa Rumî kabul edip ona göre hesaplamalısınız.
Sorduğunuz şekliyle cevabı bugünkü Miladî takvimle 1912 veya 1913 olduğudur. Ay ve gün belirtilmediği için. Rumî takvimin başlangıcı Mart ayı olduğundan dolayı iki ihtimallidir. Hicrî takvim daha çok dini günlerin hesaplanmasında kullanılmış. Günlük gazetelerin hava durumu da veren mini takvim köşelerinde o günün Hicrî, Rumî takvim tarihleri bulunur. Bütün takvimlerde de. Eskiyi yenide takip edebilirsiniz. Dedenize bu ayı bir sorup test edin.
Serotonin - Aralık 2004
Nur içinde yatsın, artık ona bunu soramam. Hayattayken de soramazdım, çünkü çok ufaktım. Bu da hayatın bir cilvesi. İnsan tam "eski zamanları" merak edecek yaşa geldiğinde anlatıcı kalkıp gitmiş oluyor.
Ebru B. Alpöge - Aralık 2004
Cevap: Basit: Rumi takvimle belirtilen tarihe 584 eklerseniz miladi takvimdeki karşılığı çıkar.
Mustafa - Aralık 2004
Söylemeyi unuttum. Dedenizin nüfus cüzdanındaki tarih Hicri değil Rumi'dir.
Mustafa - Aralık 2004
"Hey onbeşli onbeşli; Tokat (sokak mıydı yoksa) yolları taşlı" türküsünün askere (seferberliğe) giden 1315 doğumlulara yakıldığı söylenir, diye biliyorum.
Mustafa - Aralık 2004
Çok bilgi var begendim bu siteyi odevim oldugu zaman hep burdan yapacagım.
Alper Bulut - 22 Aralık 2008 (13:30)
Türkiye'de rumi takvimli nüfus cüzdanı olanlar var mı, yardımcı olsanız…
Hakan Can - 29 Aralık 2011 (20:14)
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.