Kendi çapımda web sitesi tasarımıyla ilgilenen biriyim. Daha bilmediğim çok şey var: Sorarak ve araştırarak öğrenmeye çabalıyorum.
Son zamanlarda bazı web sitelerinin alt kısımlarında rss ve xml yazan minik turuncu butonlar görüyorum. Tıklayınca sayfanın kodları (ya da öyle bir şey) açılıyor. Kendi aklımla çözmeye çalıştım ama doğrusu pek anlayamadım.
Bu nedir? Gizli bir haberleşme dili mi? Kimin için yapmışlar? Aydınlatabilirseniz sevinirim.
XML acilimi Extensible Markup Language seklindedir. Ozellikle son zamanlarda buyuk datalariin aktarilmasinda kullanilan bir kodlama dilidir. Hatta biyolojide de bir takim gen ve protein network(sebeke) haritalarinin da dokumunde dahi kullanilmaktadir. Gizli bir haberlesme dili değildir, amaci elektronik yayimcilikta ki cok yuklu bilgi aktarimini kodlayarak iletisimi kolaylastirarak saglamaktir. (XML'i kullandigim ve bildigim icin sadece XML hakkinda yazdim.)
Alper Uzun - Aralık 2004
Haa, demek markap languviç… Hımmm…
Ama ben hâlâ anlamadım.
Örneğin, "aspirin nedir, ne işe yarar?" sorusunu "asit asetilik salisilattır, beheri 0, 5 miligramlık blister ambalajlar içinde 20'şer tablet halinde piyasaya sunulur" diye açıklasaydım, sen "haaa, demek baş ağrısına iyi geliyormuş" diyebilecek miydin? Yani, web sitelerinde bu XML neden var ve ne işe yarıyor? Yok mu bana bunu anlatabilecek biri?
Aslan Yeleli - Aralık 2004
XML'i ben de iyi bilmiyorum ama anladığım kadarı ile şu: Şimdi bu bilgisayarlardaki yazılımlar pek güzel çalışıyorlar. Ama bazen de birbirleri arasında veri almaları/vermeleri gerekiyor. Sözün gelişi çalışanların bütün bilgilerini tutan insan kaynakları (İK) yazılımının, bu bilgiler arasında olan çalışanların kimlik bilgilerini, eposta yazılımının adres defterine göndermesi gerekebilir.
Ve bu iki yazılım (İK ve eposta) bambaşka işletim sistemlerinde çalışan (Biri unix diğeri windows olsun) ve bambaşka programlama dilleriyle geliştirilmiş yazılımlar olabilir. Eee, bu durumda nasıl anlaşacaklar verileri alıp verirken? İşte bu XML denen nane bir veri standartı. Bir yazılım kendi verilerini XML standartında düzenleyip karşısındaki yazılıma iletiyor. O yüzden bir yazılımın XML'i desteklemesi demek bu dizgede veri göderir/alır demek. RSS ise haber sitelerindeki bilgiler için XML benzeri başka bir standart. Benim bildiğim bu.
Utku Ünal - Aralık 2004
Gene anlayamadım ya, neyse…
Yani bir sitede XML veya RSS ikonlarını gördüğümde "hımmm, bunlar beni ilgilendirmiyor, şirketler için" falan mı demeliyim? İnternet sitelerindeki o şeylerin ne olduğunu ve neye yaradığını internet kullanıcısına açıklamak gerekmez mi? Asıl merak ettiğim şey o. Ama galiba hepimiz bu konuda fazla bir şey bilmiyoruz, öğreneceğiz:)
Aslan Yeleli - Aralık 2004
Seninle ilgili değilse neden açıklasın ki?
Evet XML daha çok iş hayatında kullanılan bir dil. Özel ilgin yoksa seni ilgilendireceğini zannetmiyorum. O site sana açıklama yapmak zorunda da değil bence. O daha çok bu konuda fikir sahibi olanlar için, bu kişiler de zaten o siteyle ilgili ne yapacaklarını bilirler sanırım:)
Utku Ünal - Aralık 2004
Her internet kullanicisi her turlu dili ve teknigi bilmek zorunda değil… Dolayisi ile ilgilenenler zaten ya ogrenecektir ya da biliyorlardir… XML yenice ve de teknik bir dildir… Ortak anlasma dili demek yeterli bile… Ki Utku Unal'in tanimlamasi pek bir acik zaten.
Roxy - Aralık 2004
Mesaj alınmıştır. Teşekkürler. Doğrusu bir an için "bu acaba bilmem gereken bir şey de ben mi kaçırdım?" diye kuşkuya kapılmıştım. Soru: N kalmadı.
Aslan Yeleli - Aralık 2004
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.