Patronsuz Medya

Milli Piyango Nostaljisi

Orhan Dirim - 13 Mayıs 2015  


Milli Piyango bileti almak emeksiz ve sebepsiz zenginleşmenin yasal yoludur, diyorlar.

Hayallerinizi gıdıklar, sınıf atlama çabanızı körükler, zamanınızı çalar, cebinizdeki hazır paranızdan eder. İçinizi kemiren can alıcı soru. Ama ya çıkarsa? Ya çıkarsa? Hadi çıktı diyelim. ''Alışmadık kalçada iç çamaşırı durur mu?''

Rüyanızı gündüz niyetine, hayırlara vesile olmasına yordunuz, işaretleri takip ettiniz, mutluluğu paranın çıkmaz sokağında aradınız, falınızda da çıktı. Artık ne duruyorsunuz. Şeytanın bacağını kırma vakti gelmiş. Bizim de yüzümüz gülecek diyordunuz. Milli Piyango bileti almayı düşünüyordunuz ama zamanlamanız kötü. Kuşumuzu kaybettik.

Güvercin görünümlü, beyaz renkli, İtalyan ırkı olup ülkemizde melez duruma getirildi. Çat orada çat burada belki de aranızda olabilecekken uçtu gitti. Kuşun ötüyor mu diye soran hınzırlar; ötücü olmayan, konucu olan kuşumun, başa konma özelliği vardır. Belki de sıra sizdedir. Her an başınıza konabilir. Adı talih kuşudur.

Görülebileceği olası yerler; İstanbul,Eminönü meydanı, Nimet abla gişesi önü, şapkalı, montlu gezici bayi adlı şahısların ve diğer sabit bayilerin yanı başıdır. En çok görüldüğü zamanlar her ayın 9, 19, 29'uncu günleridir. Onu çağırırken ''Ya çıkarsa'' derler. Tutmak isteyenler için sloganı bile vardır. Çekiliyor, çekiliyor, yarın çekiliyor. Yakaladın yakaladın, olmadı mı? Bir sonrakine…

Talih kuşunu yakalamak kolay değildir. Uzmanlık ister. Onu yakalayacak araç; tam, yarım, çeyrek bilettir. Yani balık olsa olta, ötücü kuş olsa ökse, diğer hayvanlar için tuzak ne ise talih kuşu için bilet odur. Uzmanları, onu yakalamak için son rakamları 0'dan 9 rakamına kadar olan seri halinde çok miktarda bilet alırlar. Bugüne kadar hangi rakamlara çıktığı üzerinde inceleme yapıp mutlaka o numaraların olduğu biletleri alanlar veya satış tutarına göre en çok hangisine çıktığını (tam, yarım, çeyrek) araştırıp her zaman o tutardaki bileti alanlara da rastlanmaktadır.

Elinin uğuruna inanılanlara ısrarla bilet demetinden rast gele bilet çektirilir. İş yerlerinde yıl sonu para toplayıp çok sayıda bilet alan çalışanlar mutlaka çıkar. Biletlerin fotokopisini çekip her bir katılımcıya verirler. Biletin aslı müdürde veya şirketin kasasında saklanır. Esas alıcılar ise, tek atımlık kurşunla talih kuşunu yakalamaya çalışan amatör avcılardır.

Televizyon röportajlarında hep onlara talih kuşu sizin başınıza konsa, büyük ikramiye size çıksa ne yaparsınız diye sorulur. Klasik cevaplar, ev, araba alma, dünya seyahatine çıkma, kendi işini kurma, fakirlere yardım etme gibi söylemler olur.

Talih kuşunun en heybetli ve iri görüldüğü en son gün ise her yılın son günü akşamı saat 12. 00 civarıdır. Yılbaşı ekstra çekilişi, bir kişiye (…) milyon TL yakalanmasının seremonisi televizyonun TRT ekranlarının şahitliğinde yapılır. Bu görünüm bir festival havasında geçer. Talih kuşunu yakalayacak olanlar için dönen küreler, dönen kürelerden düşen çıkan üzeri numaralı toplar, bu topları TRT ekranında seyircilere gösteren manken kızlar, numaraları defalarca okuyan gırtlağını yırtarcasına yayına canlılık katma heveslisi genellikle bayan spiker. Tam bilete mi, yarım bilete mi, çeyrek bilete mi çıktı soruları yanı sıra bu akşam kimler seviniyor, yurdumuzun hangi iline, ilçesine çıktı merak uyandıran istifhamlarını soran yine ayni spiker. Bu sorulara cevap arayan yetkililer bir sevinç yumağı bir heyecan, bir sosyalleşme, ellerindeki biletlerini kontrol edenler, bir numarayla, iki numarayla talih kuşunu kaçıranların üzüntüleri, kime çıktığını merak eden ahali…

Ertesi günkü gazetelerde ve televizyon ekranlarında talih kuşunu yakalayanları bulma çabasının haberleri yer alır. Bileti ben sattım diyen uğurlu bayiler, köşe bucak saklanıp bulunamayan talih kuşu sahipleri, bileti banka müdürüne teslim edip ikramiyesini banka müdürüne aldıranlar ve babaannem "Haram para yaramaz, alan hayrını görmez, almayın şu mereti" ve "bak o kazananın sonuna ne fena olacak" öngörü ve eleştirileri. Talih kuşu sahibi bulunduğunda, sonradan öğrendiği, bugüne kadar yüzlerini görmediği talih kuşunun bir tarafından pay sahipliğini kan bağı yoluyla ortaya koyan türedi akrabalar.

Bilet almak için hep kafanıza bir kuşun pislemesini bekleyenlerden iseniz kısmetinizi başka yerde arayın, son numaradan ikramiye yakalayıp bileti biletle takas edenlerden iseniz artık çok geç size amorti bile yok. Talih kuşunu kim gördü, kim tuttu, kim pişirdi, kim yedi, hani bana hani bana, kazanın dibini yala kim dedi, bilemem. Devlet artık şans ve talih oyunlarından elini çekti. Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisansının özel bir şirkete 10 yıl süreyle verilmesi onaylandı. Böylece, talih kuşunun yeni yuvası belli oldu. İyi şanslar.

diYorum

 

Orhan Dirim neler yazdı?

47
Derkenar'da     Google'da   ARA