Yaşam çok karmaşık bir olgu ve süreçtir. Bu karmaşıklık içinde, insan gerek kendini
gerekse başkasını bulması çok zordur.
Bilim ve sanat soyutlama yoluyla, yaşamın çeşitli alanları ve kesitleri üzerinde odaklaşır. Bu soyutlama işlemi aracılığıyla insana ulaşmaya çalışır. Her bilimsel yapıt gerçeğe, her sanat yapıtı ise estetik değerlere dayalı soyutlamaları yansıtır.
İşte sanatçı ile bilim adamı arasındaki koşutluk, bu soyutlama
ile başlar ve sınırsız bir biçimde yaşamın tüm faaliyetlerine yansıyabilir.
Necdet ŞEN daha 1980'li yıllarda dikkatimi çekmişti. 1986 yılında yayımladığım Kültür ve İletişim adlı kitabımda ondan alıntılar yapmıştım.
Necdet ŞEN'in Hızlı Gazeteci
karakteri ile okuyucuya aktardığı olgu ve olaylar sanıyorum dünyadaki çizgi roman gelişmesinin Türkiye'deki özgün ve çok başarılı örneklerinden birini yansıtıyor.
Necdet ŞEN'in her şeyden önce çok keskin bir gözlemci olduğu anlaşılıyor: Çağına ve toplumuna bir bilim adamı titizliğiyle tanık olmaya çalışıyor ŞEN. Yakaladığı ipuçlarını ise, okuyucuya aktarmadan önce bir sanatçı duyarlılığı ile karikatürize
ediyor: Abartıyor, büyütüyor, vurguluyor ve birtakım gerçekleri çarpıcı bir hale getiriyor.
Böylece keskin bir gözlemci
çarpıcı bir aktarıcı"ya dönüşüyor. Necdet ŞEN'in çarpıcı gözlemleri, yaşadığımız değişim ortamında, sanıyorum ki gerçeklerin yeniden tartışılmasını sağlayacak
doğruların
bulunmasında çok önemli bir işlev yapıyor.
Üstelik Necdet ŞEN, bence gerçek bir sanatçı. Yani yaptığı işi güzel
yapıyor. Çizgileri ilgi çekici, mesajları esprili, olayları gerilimli… Sözün kısası Hızlı Gazeteci
hem ilgi ve merakla, hem zevkle izleniyor, hem de insanları düşündürüyor.
Kimi zaman anlatmak için bütün bir kitap bölümünü kullandığım bir toplumsal olayın ya da olgunun, Necdet Şen'in çizgi romanlarının tek bir karesinde, benim yazdıklarımdan daha çarpıcı, yalın ve doğru biçimde ifade edildiğini gördüm.
Böyle sanatçılar oldukça ve bunlar yaşayıp geliştikçe, Türkiye'nin geleceği için iyimserliğimizi koruyabiliriz.
Eylül 1991, Levent-İSTANBUL
Aile AKP Ali Türkan Amerika Araba Aydın Beslenme Bilim Cem Karaca Cehalet CHP Cinsellik Çevre Çizgi Roman Çocuk Demokrasi Deprem Derkenar Devlet Dil Distopya Edebiyat Eğitim Ekonomi Erkek Fanatizm Felsefe Feminizm Gençlik Hayat Hayvanlar Hoyratlık Hukuk İnternet İslâm Kadın Kapitalizm Kedi Kemalizm Kent Kitap Kişilik Komplo Konut Kültür Kürtler Mavra Medya Mektup Meslek Militarizm Milliyetçilik Mizah Modernite Müzik Necdet Şen Nefret Nostalji Pazarlama Polemik Portreler Psikoloji Reklam Safsata Sağlık Sanat Savaş Sevgi Seyahat Sinema Siyaset Spor Şiir Tarih Teknoloji Telefon Televizyon Terör Toplum Tutunamayanlar Vicdan Yazmak Yalnızlık Yaşlılık Yergi Yoksulluk
Sitedeki içerik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, değiştirilemez, başka mecralarda kullanılamaz. Ancak, uzunluğu 200 kelimeyi geçmemek, yazar adı ve kaynak belirtmek ve bu sayfaya link vermek kaydıyla yazılardan alıntı yapılabilir.